Štítky článku: •  

Koláče a buchty

Když jsem před pár dny procházel statistiky návštěvnosti tohoto serveru, poměrně s překvapením jsem zjistil, že za dlouhé období mají trvalou návštěvnost články týkající se mého hobby, to jest gastronomie a vaření.

S překvapením jsem zjistil, že setrvalý zájem je například o články o bourání masa a praktickém použití jednotlivých výsekových částí dobytčat v kuchyni. Překvapivější o to, že bych soudil, že většina populace zná maso pouze z hytlermarketů, vakuově zabalené. Ale dobře, jsem rád, že ty články mají své čtenáře. Nicméně jsem si povšiml, že jsem pramalou pozornost věnoval ani ne snad cukrařině, jako spíše takovému tomu běžnému pečení sladkostí, moučníků, koláčů a buchet.

Mimochodem: prý že když se řekne koláč, tak musí být povinně kulatý a to co je hranaté, v pekáči, či na plechu, že prý jsou buchty… No nevím. Tak se to teď pokusím dohnat několika ověřenými recepty, které docela rád používám.

Bobková buchta, lžičková bublanina

Nebojte, žádné bobky se do ní nedávají, to je jen recept, který maminka získala od paní Bobkové a už to tomu receptu tak nějak zůstalo… Velkou výhodou je, že se neměří na hmotnostní jednotky, ale všechno odbudeme pomocí lžíce. Základní poměr je následující: 

1 vejce, • 5 lžic cukru, • 5 lžic oleje, • 10 lžic mléka, • 10 lžic hl. mouky, • ½ prdopeče (pokud vám ta zkratka nic neříká, znamená to Prášek do pečiva)

Předem si vymastíme pečící plech (asi 4 cm vysoký) a vysypeme ho hrubou moukou, nebo jemnou strouhankou. Suroviny urychleně zamícháme v zadělávací míse (je výhodné prášek do pečiva předem smíchat s moukou). Můžeme použít i hnětací metly na mixéru.

lzickova-bublanina.jpg (66,989 kiB)
Bobková bublanina

Pracujeme rychle právě proto, aby nám prášek překotně nevybublal; pak by těsto nebylo kypré. Těsto urychleně vlijeme do pekáčku, mírně rozetřeme směrem ke krajům stěrkou, aby uprostřed nebyla příliš vysoká vrstva. Na těsto vysypeme omyté a osušené ovoce asi na prst vysoko a posypeme masivně žmolenkou (drobenkou). Na běžný plech velikosti do trouby si připravte zhruba dvojnásobek základního předpisu.

Pražský koláč 

15 Dg hl. mouky, • 3 Dg cukru, • 1 žloutek, • 5 Dg mléka, • 3 Dg oleje, • droždí, • sůl.

Necháme vzejít kynuté těsto, z něj pak vyválíme kulaté placky, něco málo přes jeden centimetr silné o průměru cca 25 cm, potřeme vejcem a ne příliš mnoho posypeme skořicovou drobenkou (hrubá mouka, práškový cukr, máslo + skořice; nasucho hněteme, až se začne drobit) a upečeme. Je výhodné použít pečicí papír.

prazskykolac.jpg (64,861 kiB)
Pražský koláč

Než se korpusy upečou, připravíme si krém na náplň:

10 Dg uvařeného vanil. pudinku, • 5 Dg margarinu (Hera), • vanilka (nejlépe pravá, vanilkový cukr je jen chemický ethylvanilin)

Vychladlý pudink (mléko, cukr) vyšleháme do pěny a všleháme změklý tuk. Vychladlé koláče prokrojíme dlouhým ostrým nožem a naplníme připraveným krémem. Je výhodné nechat je odležet v potravinářské fólii, aby zvláčněly.

Kudlanka jablková

Neboli zakudlaná buchta; ingredience:

300 g polohrubé mouky, • 300–500 g očištěných jablek, • 200 g kryst. cukru, • 1 prášek do pečiva (nebo Kypřící prášek do perníku), • 2 vejce, • 120 g stolního oleje, • 1 lžíce dobrého kakaa, • (perníkové koření; buď vlastní a nebo ½ sáčku Kotányi Perníkové koření.)

Postup: sypké věci promícháme v míse, přidáme (loupaná, vyjádřená) nahrubo nasekaná jablka (0,5 cm × 0,5 cm, nebo lze nastrouhat na okurkovém struhadle), mírně promícháme, aby se obalila. Přidáme vejce a olej a „zakudláme“ z toho vařečkou těsto; jen spojit do homogenní hmoty. Žádná jiná tekutina! Jablka to provlhčí dostatečně, koláč je vláčný a šťavnatý.

zakudlanka.jpg (145,016 kiB)
Kudlanka jablková

Kdo chce, může přidat 2 lžíce medu, je výhodné ho předem promíchat se strouhanými jablky, aby se rovnoměrně rozprostřel. Vlít na vymaštěný, hr. moukou vysypaný plech.

(Místo polohrubé mouky lze dát do těsta i hladkou, je to jemnější, ale laikovi se může při nešetrném pečení zdrcnout; polohrubá je jistota. Pokud jde o jablka, rozhodně je kvůli tomu nekupujte v supermarketu; lepší jsou ta domácí, klidně i nevalného vzhledu.)

Pečeme podle výšky vrstvy a typu trouby 20–40 minut. Testujeme suchou špejlí; musí zůstat suchá (zkoušíme rty). Kdo rád, vychladlý prořízne a promázne rybízovou, nebo meruňkovou zavařeninou. 

Perník

Před řadu let jsem míval docela rád perník od Vitany, který se prodával v krabičce jako Směs na domácí přípravu perníku. Nedávno jsem si ho důvěřivě znovu koupil a zjistil jsem, že je to naprosto něco jiného, než bývalo dříve a není to moc dobré.

pernik.jpg (113,576 kiB)
Perník

A když jsem tak analyzoval složení, došel jsem k závěru, že si člověk v podstatě draze kupoval jen ochucenou mouku s cukrem a zbytek tam stejně musel dodat z vlastních zásob. Odtud už pak byla krátká cesta k vlastnímu receptu:

33 Dg mouka hl., • 17 Dg cukr, • 5 Dg ořechy, • 1 vejce, • 350 ml voda, • 12 lžic olej (175 ml), • Kypřící prášek do perníku (nebo perníkové koření + obyčejný kypřící prášek)

Suroviny zamíchat, vzniklé těsto přemístit do vymazané, vysypané formy, péci cca 25 min. Hotový perník vyklopte, nechte vychladnout, prořízněte ostrým nožem a promázněte pikantní zavařeninou. Kdo chce, může jej na povrchu potáhnout citronovou polevou:

Citronová poleva

100 gramů moučkového cukru, • polévková lžíce citronové šťávy, • (pár kapek rumu)

Třeme v mělké misce, až se nám hmota spojí do hladké konzistence. Někdo ještě přidává trochu horké vody, ale je to zbytečné, stejně jako šlehat metličkou. Hotovou hmotu naneseme na povrch upečeného perníku a necháme zaschnout. 


Ačkoliv perníkové koření se prodává už jako hotová směs, vřele doporučuji udělat si vlastní (i něco do zásoby):

Perníkové koření

2 lžíce mletého zázvoru, • 2 lžíce mleté skořice, • 1 lžíce mletého hřebíčku, • 1 lžíce mletého nového koření, • ½ lžičky muškátového oříšku, • ½ lžičky anýzu, • ½ lžičky fenyklu, • ½ lžičky badyánu, • ½ lžičky mleté vanilky, • ½ lžičky kardamomu, • ½ lžičky koriandru, • s rozumem čerstvě mletého černého pepře.

Zcela ideální je, jestliže můžete použít jednotlivé složky vcelku a sami si je v moždíři utlouct na jemný prášek. Ty co jsou kupované už jako mleté jsou obvykle poměrně vyčichlé. Jedinou výjimku snad tvoří zázvor, který už musíte koupit namletý. A nedivte se, pepř opravdu do perníkového koření patří! Mimochodem: funguje jako zesilovač chuti (něco jako glutamát, ale přírodního charakteru).

Dobrou chuť, PeTaX

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 208 × | Prestiž Q1: 7,09

+9 plus Známkuj článek minus –0

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, spamovat, nebo tapetovat diskuse zcela mimo téma článku, nebo ji zanášet reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že i kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Napsat nový komentář

Dosud bez komentářů

Napsat nový komentář

Zbývá 2048 znaků.

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top