Štítky článku: •  

Kuchařští podvodníci

Ta zoufalá snaha o „světovost“ a oslňování hloupostmi provází českou gastronomii jako červená nit. Ti chlapíci v kuchyních si zřejmě nikdy nepřečetli jedinou knihu o gastronomii a to, co je kdysi dávno ve škole učili, už dávno zapomněli.

cordon-bleu.jpg (63,999 kiB)
Cordon Bleu

Naposledy mě dojal k slzám jídelní lístek restaurace (kam mám zakázáno chodit pro setrvalou kritiku úrovně jejich gastronomie a chování personálu).

Jdu okolo a na reklamním stojanu čtu:

Gordon Blue, šťouchané brambory, salát z če­ho­si (už jsem zapomněl z čeho), Cena: velká.

  1. Tento klasický francouzský pokrm se jme­nu­je Cordon Bleu a je tak pojmenován po slav­ném vyznamenání nejlepších fran­couz­ských kuchařů – Modré stuze.
  2. Jeho složení je kvalitní telecí maso (telecí kýta), kvalitní vařená šunka, sýr Ementál, nebo Gouda (15:3:2) a z několika do­pro­vod­ných technologických ingrediencí.
  3. Výstupem by měla být smaženina v trojobale s typickou vůní a chutí po použitých surovinách.
  4. Šťouchaný brambor rozhodně nepatří do tradiční francouzské kuchyně a žádný vzdělaný kuchař by jej nikdy k Cordon Bleu nepodal.

Jelikož tu kuchyni a její výstupy znám, takřka na 100 % nepoužili telecí maso, takřka na 100 % použili „třicítku Eidam“ a takřka na 100 % místo šunky použili tradiční lisovaný masový odpad z jistého velkoobchodu.

Šťouchané brambory jsou naprostý nonsens, protože jsou vším jiným, jen ne čerstvou a francouzskou přílohou. K minutce – jíž bezesporu Cordon Bleu je – prostě nepatří.

Ten salát snad mohl být i pokusem o záchranu kulinářství, kdybych neznal, s jakou úpornou a neodstranitelnou vervou na každý talíř nacpou nezbytnou „oblohu“. Řez nezralého rajčete, tři plátky neoloupané, nevychucené okurky, a tři skrojky málo zralé zeleninové papriky. V horším případě ještě Slávii: kopičku červeného a kopičku bílého zelí, nebo list čínského zelí, pochopitelně neochuceného. A nezbytné 2, 3 proužky unavené nakládané kapie.

A aby jim snad ta „obloha“ na talíři nezačala vadnout, talíř je samozřejmě totálně ledový, což je – nejen u minutky – prostě naprostá drzost a pohrdání konzumentem a zákazníkem.

Přístup k fritéze ještě nikdy z nikoho neuděl dobrého kuchaře. Možná si to myslí pan Babica.

Trochu jsem se zastyděl po výtce jistého diskutéra a uvolnil jsem 100 korun nezaujatému člověku s tím, že si dá to jmenované „Gordon Blue“. Dokonce mi vzorek přinesl na lavičku před tímto soukromým podnikem. Jak jsem předpověděl – nebylo to telecí, ale vepřové. Nebyl tam Ementál, ale sprostý a mizerný Eidam a šunkový plátek byl průhledný až do Vídně. Šťouchané brambory byly staré nejméně 4 hodiny a inzerovaný salát byl z čínského zelí, což opět s Francouzskou kuchyní moc nekoresponduje. Prostě fujtajksl.

(Doplněno 8/7 2011, kdy ta věc nadále figurovala na kartě...)

V Budějovické Perle si nikdy nedejte Gordon Blue, protože to, co dostanete, je stejným podvodem, jako značkové Nike z Číny. A to ke všemu ještě za cenu nestydatou, když přihlédneme ke kvalitě.

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 3 094 × | Prestiž Q1: 20,04

+51 plus Známkuj článek minus –0

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, nebo mi bude zanášet diskusi nevyžádanou reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Článek už je přlíliš starý. Diskuse k němu byly uzavřeny.

Dosud bez komentářů

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top