Štítky článku: •  

Kuchařští podvodníci

Ta zoufalá snaha o „světovost“ a oslňování hloupostmi provází českou gastronomii jako červená nit. Ti chlapíci v kuchyních si zřejmě nikdy nepřečetli jedinou knihu o gastronomii a to, co je kdysi dávno ve škole učili, už dávno zapomněli.

cordon-bleu.jpg (63,999 kiB)
Cordon Bleu

Naposledy mě dojal k slzám jídelní lístek restaurace (kam mám zakázáno chodit pro setrvalou kritiku úrovně jejich gastronomie a chování personálu).

Jdu okolo a na reklamním stojanu čtu:

Gordon Blue, šťouchané brambory, salát z če­ho­si (už jsem zapomněl z čeho), Cena: velká.

  1. Tento klasický francouzský pokrm se jme­nu­je Cordon Bleu a je tak pojmenován po slav­ném vyznamenání nejlepších fran­couz­ských kuchařů – Modré stuze.
  2. Jeho složení je kvalitní telecí maso (telecí kýta), kvalitní vařená šunka, sýr Ementál, nebo Gouda (15:3:2) a z několika do­pro­vod­ných technologických ingrediencí.
  3. Výstupem by měla být smaženina v trojobale s typickou vůní a chutí po použitých surovinách.
  4. Šťouchaný brambor rozhodně nepatří do tradiční francouzské kuchyně a žádný vzdělaný kuchař by jej nikdy k Cordon Bleu nepodal.

Jelikož tu kuchyni a její výstupy znám, takřka na 100 % nepoužili telecí maso, takřka na 100 % použili „třicítku Eidam“ a takřka na 100 % místo šunky použili tradiční lisovaný masový odpad z jistého velkoobchodu.

Šťouchané brambory jsou naprostý nonsens, protože jsou vším jiným, jen ne čerstvou a francouzskou přílohou. K minutce – jíž bezesporu Cordon Bleu je – prostě nepatří.

Ten salát snad mohl být i pokusem o záchranu kulinářství, kdybych neznal, s jakou úpornou a neodstranitelnou vervou na každý talíř nacpou nezbytnou „oblohu“. Řez nezralého rajčete, tři plátky neoloupané, nevychucené okurky, a tři skrojky málo zralé zeleninové papriky. V horším případě ještě Slávii: kopičku červeného a kopičku bílého zelí, nebo list čínského zelí, pochopitelně neochuceného. A nezbytné 2, 3 proužky unavené nakládané kapie.

A aby jim snad ta „obloha“ na talíři nezačala vadnout, talíř je samozřejmě totálně ledový, což je – nejen u minutky – prostě naprostá drzost a pohrdání konzumentem a zákazníkem.

Přístup k fritéze ještě nikdy z nikoho neuděl dobrého kuchaře. Možná si to myslí pan Babica.

Trochu jsem se zastyděl po výtce jistého diskutéra a uvolnil jsem 100 korun nezaujatému člověku s tím, že si dá to jmenované „Gordon Blue“. Dokonce mi vzorek přinesl na lavičku před tímto soukromým podnikem. Jak jsem předpověděl – nebylo to telecí, ale vepřové. Nebyl tam Ementál, ale sprostý a mizerný Eidam a šunkový plátek byl průhledný až do Vídně. Šťouchané brambory byly staré nejméně 4 hodiny a inzerovaný salát byl z čínského zelí, což opět s Francouzskou kuchyní moc nekoresponduje. Prostě fujtajksl.

(Doplněno 8/7 2011, kdy ta věc nadále figurovala na kartě...)

V Budějovické Perle si nikdy nedejte Gordon Blue, protože to, co dostanete, je stejným podvodem, jako značkové Nike z Číny. A to ke všemu ještě za cenu nestydatou, když přihlédneme ke kvalitě.

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 3 086 × | Prestiž Q1: 20,04

+51 plus Známkuj článek minus –0

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, nebo mi bude zanášet diskusi nevyžádanou reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že i kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat, pokud neporušíte pravidla zmíněná výše. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Článek už je přlíliš starý. Diskuse k němu byly uzavřeny.

Dosud bez komentářů

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top