Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

       

Štítky článku:

Plněný paprikový lusk

Naordinoval jsem si na dnešek politický celibát a půst. Po včerejším ohavném počasí dnes sluníčko krásně svítí a je třeba oslavit den. Co například plněnou paprikou?

plneny-paprikovy-lusk.jpg (21,620 kiB)
Docela pěkná plněná paprika

Plněný paprikový lusk se dá zhotovit řadou technologických postupů. Z časově-úsporných důvodů například tak, že nějaké rizoto přelijete nějakou rajskou omáčkou, nebo kečupem, do kterého jste nakrájeli na proužky jednu, nebo dvě papriky. No, že to asi nebude plněný paprikový lusk je vcelku jasné.

Také je možné toto rizoto, nebo rýží nastavenou masovou mletinu do paprik nacpat. Ale výsledek také nebude žádná sláva.

Zkusme si třeba zhotovit plněnou papriku poněkud nekonvenčně:

Pečená paprika

Mletou masovou směs – ½ hovězího, ½ vepřového – je nejlepší si umlet sami. Ale i ta od řezníka v nouzi poslouží. Neměla by být ani příliš tučná, ani suchá. Prejt vyhněteme rukou s trochou ledové tříště, trochou cukru, vajíčky, docela slušným množstvím sušené majoránky a utřeným česnekem. Česnekem nemusíme šetřit, ale protože jej nemačkáme přes lis, ale pěkně jej třeme se solí na prkénku, směs dosolujeme až nakonec. Prejt můžeme vylehčit krájenou žemličkou namočenou v mléce. Žemlička samozřejmě nesmí být makovaná, sezamová, ani kmínovaná. Prejt musíme po vymíchání ochutnat. Nebojte se, že maso je syrové.

Při vykrojování stopky zvažte, jakého typu papriky jsou. Pokud mají tvar kapiový, soudkovitý, skrojené „baretky“ uschovejte. Pokud mají tvar spíše klasicky podélný a jsou tenkostěnné, s klidným srdcem vršky vyhoďte. Pro tento účel můžete využít papriky všech barev.

Papriky vyjádříme a pečlivě vyklepeme. Pokud je vyplachujete, nechte je dobře vykapat. Pak je malou lžičkou vyplňte masovým prejtem. Pokud to byly kapie, přilepte na vršek náplně trochu zeleného tymiánu, nebo majoránky a vraťte na ně seříznuté baretky s anténkami stopek. Pak je pečte na stojato – čepičkami nahoru. Pokud jsou protáhlé, raději je položte vedle sebe. Upečou se rychleji.

Pečeme je v troubě v pekáčku s víkem (protipekáčku – v nouzi poslouží i Alobal) na vepřovém sádle – olej vše pokazí. Nezapomeňte je kontrolovat! Kůže paprik nesmí na žádné straně zčernat, musí si zachovat přirozenou barvu. Pokud je třeba, podléváme vývarem. V nouzi je lze restovat jen na pánvičce, ale dá to o mnoho více práce a starostí.

Sádlo je po dopečení prosyceno výpekem z mletého masa, chutí koření a paprik. Kdo tělo naplněných paprik několikrát propíchl párátkem, nebo ostrou vidličkou, neprohloupil – má lepší výpek.

Podáváme s čerstvě vařeným bramborem přelitým několika lžičkami toho famózního výpeku a podle velikosti paprik dvěma až třemi lusky. Trocha čerstvé petrželky či libečku na bramborách vůbec nic nepokazí.

plnene-papriky.jpg (35,632 kiB)
Pečené papriky

Jiný paprikový lusk

Protože se bude jednat o omáčkovou verzi, měli bychom volit spíše papriky tenkostěnné. Kapie se rozbřednou do ošklivé kaše, kterou Vám polovina strávníků vrátí na talíři zpátky do kuchyně.

Připravte si masový prejt podle výše uvedené receptury. Česnekem můžete tentokrát trochu více šetřit – chuť nalezneme jinde. Žemličku (či dokonce strouhanku) raději vynechte. Dušenou rýži také ne – nastaví objem, ale ubere chuti. Pokud už jste strašně lakotní, dejte trochu rýže syrové – udusí se při úpravě a nasaje chutě masa a koření.

Zpěňte si v rendlíku na sádle cibulku. V okamžiku, kdy začne sklovatět, rozdrťte v dlani docela dost sušeného tymiánu a přihoďte. Až cibulce začnou červenat okraje, přilejte trochu vývaru, přidejte maličko nového koření, pár kuliček černého pepře a kousek bobkového listu.

Až se základ zavaří, vlijte sklenici rajčatového protlaku, který jste si loni na podzim sami vyrobili ze zbylých rajčat po úrodě. Nemáte-li, použijte „passata di pomodoro“, tedy komerční rajčatový protlak. Nejlepší je z italské odrůdy rajčat San Marzano – podlouhlých a chuťově nepřekonatelných. Nemáte-li, vražte tam „obyčejný“ náhražkový rajský protlak z krámu. Nemáte-li, vypněte hořák a jděte si dát smažený sýr do nejbližší restaurace.

Pokud jste překonali obtíže z minulého odstavce, orestujte krátce naplněné papriky ze všech stran na pánvičce. Tentokrát na tuku příliš nezáleží, ale osobně bych opět zůstal u sádla. Orestované papriky (opět bez „spálenin“) vlijte i s výpekem do bublající omáčky a pod pokličkou nechte „dotáhnout“ do zralé dospělosti.

Pak papriky opatrně – abyste je nepoškodili – z omáčky vyjměte a celou tu nádheru proceďte a propasírujte špičákem (tady je někdy znám pod česko-německým názvem durchšlág). Zahušťovat jíškou rozhodně ne – to obstarala cibulka a dobré „passata“. Omáčku podle potřeby dochutíme cukrem.

Podávejte s houskovým knedlíkem, karlovarský, vařený v páře také není úplně od věci. Rýže, či těstovina spíše „unudí“ tu chuť do ztracena.

Dobrou chuť. PeTaX

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 5 069 × | Prestiž Q1: 15,55

+31 plus Známkuj článek minus –0

Interní diskuse

Plněný paprikový lusk

(Článek už je starý. Interní diskuse k němu byly uzavřeny.)

Žádné komentáře

Facebook diskuse
top