Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

       

Štítky článku:

Jed jsem, sněd jsem…

Obchodní řetězce a různé …markety mi pijou krev. Nejen používáním neférových praktik obchodu, ale i chováním zaměstnanců a všeobecně ubohou kvalitou zboží.

Nerad tam vstupuji. Snad jen v nouzi nejvyšší, když jsou malé tuzemské obchody zavřeny. Několikrát (a už naposledy) jsem navštívil A..., no jmenovat nebudu. Ono to je totiž v jiných velmi podobné.

Hned u vstupu je oddělení ovoce a zeleniny. Prakticky vše dovezeno z ciziny. Počínaje hloupými bramborami, přes česnek a jablka, až k rajčatům a paprikám. Vše evidentně sklizeno v nezralém stavu (a kdoví, zda vůbec v této sezóně). Za výslovnou zmínku stojí zeleninové papriky: takto ovadlé a zahnilé kousky zeleniny vyhazujeme doma na kompost. Ale řetězec má tu drzost je prodávat za 80,- Kč kilo. Nejlépe ještě vypadaly zelené papriky ze Slovenska. Zdály se i čerstvé. Ale zhruba desetina sortimentu postrádala označení cenou, či jakýkoliv parametr, na jehož základě bych se rozhodoval, zda jej nezbytně chci.

Zeleninu jsem opustil nevybrav si.

Dále mi bylo prošoulat se kolem regálů s mléčným sortimentem. Naprosto typicky: ve výši očí samé cizí výrobky, české, pokud, tak někde u podlahy. Opět chybějící cenovky. Anebo zcela jiné: cenovka „EDAMER“ (česky samozřejmě říkáme Eidam) a pod ní kopička slovenské parenice. Cena parenice (± 2 m) nikde.

Podobně s máslem: cenovka jediná: „MASLO“. A že tam bylo 8 druhů od různých výrobců a nejméně ve dvou hmotnostech – nezájem. A to, že řada z nich vůbec máslem nebyla (ztužený rostlinný tuk) je jen dokreslujícím faktorem.

Ani zde jsem nevybral.

Regál s balíčkovým masem jsem raději ani nezkoumal.

V oddělení „lahůdek“ jsem počal zkoumat nabídky salátů, salámů, sýrů a podobného zboží. Teplou sekanou jsem si už předem zakázal (udělal jsem tu chybu už dříve – nebyla ani teplá, a složení nebylo nikde uvedeno – pro jistotu.) Mimochodem: udržovat tepelně upravený výrobek při cca 30°C je normální biohazard. Kladu si otázku: „kde je Česká obchodní inspekce, či hygienicko-epidemiologická stanice, když už je máme?“

Podobně jsem naletěl jinde s tzv. „grilovaným kuřetem“. Ta ¼ drůbeže byla u kostí ještě krvavá a při reklamování jsem si vyslechl asi 30 výmluv, že vadné zboží nelze vrátit, protože jsem jej již nakousl.

Smířil jsem se s tím, že si dám salát. Značné procento ze salátů (navážených předem ve vaničkách) opět postrádala cenovku. Jako by se etiketovací kleště zasekly. Anebo „byly zaseknuty“ úmyslně. A je zajímavé, že hlavně u dražších výrobků. Už několikrát jsem upozorňoval obsluhu pultu, že etikety jsou nedostatečné a že když je vytištěna hmotnost a chybí cena za kg, nebo za danou hmotnost, nemám jako zákazník dostatek informací. Dozvěděl jsem se, že „u pokladny vědí, co to bude stát“. Oponoval jsem, že „ale já to ale nevím“. Obsluha pultu začala s nechutí listovat jakýmisi lejstry, aby ve finále zjistila, že Camembertový salát v nich není vytištěn a neví, co to stojí.

Nakonec jsem si odnesl k pokladně rybí salát a 4 ražené housky.

Doslovný opis z etikety (včetně diakritiky a interpunkce):

A… Quality

RYBI SALAT V MAJONEZE

Vyrobeno z marinovaných sledu.Slozeni:marinovane sledove filety (sled obecny – Clupea harengus) – 32%hm, majoneza 32%hm (rostlinny olej pitna voda,cukr, pasterovany vajecny zloutek,ocet kvasny lihovy,jedla sul,zahušťovadla:guma guar,xanthan,konzervanty:benzoat sodny,sorbat draselny), marinovana cibule,sterilovane okurky,sterilovany hrach,sterilovana mrkev,koreni.

Výrobce:D… a.s. …Hodonín

Když pominu všechny typografické zločiny a absenci češtiny, mnoho jsem se toho nedověděl. Nepochopil jsem, proč ten salát upatlali v Hodoníně a pak jej pracně odvezli do Českých Budějovic, nepochopím, proč je v něm všechna zelenina sterilovaná, když existuje čerstvá. Nevím, proč je v tom guma guar, xanthan, benzoát sodný, ani sorbát draselný. Jednak nevím, co to znamená a jednak mě to uráží. Babička do jídla takové věci nedávala. A ani rybáři, kteří si rybí salát vyrábějí doma, tam podobné věci nedávají, protože mají pud sebezáchovy.

Ondyno jsem udělal podobnou chybu s takzvanou bagetou (ani takovou věc babička neznala). Prý v ní bylo (písmenkový přepis):

Světlá a tmavá pšeničná mouka,olej,droždí,sůl,stab,E471,E472),maj.hořčičný přeliv(olej,ocet,škrob,hořčice,zahušt,E461,E462 vejce)šu
nkový
nářez(vepř,kýta,laktoza,stab,E416,E450,zahust,E461,E46
2,sůl)sýr cihla(mléko,sýrové kultury)salát biondo,rajče.

Velmi mi nechutnal ten zahušt, zahust, laktoza, stab a biondo (byl zvadlý, jak opotřebovaná chňapka). (Ta Éčka: E471 = mono a diglyceridy mastných kyselin (stupeň škodlivosti 1), E472 = estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f.… (stupeň škodlivosti 1), E461 = methyl celulóza, E462 = ethyl celulóza, E416 = guma karaya, E450 = difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté). Výrobce mohu na vyžádání sdělit.

A propos: ty 4 ražené housky à 180 g à Kč 2,20 byly hnusná gumová věc, kterou bych jako příčetný člověk nikdy nesnědl, nemít neodbytný hlad. A pro zajímavost: ražený rohlík à 180 g stojí jen Kč 1,90. Žijeme v Šílenistánu. A vyživujeme se jako šílenci.

A mě by tam vůbec neměli pouštět.

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 2 827 × | Prestiž Q1: 20,98

+57 plus Známkuj článek minus –1

Interní diskuse

Jed jsem, sněd jsem…

(Článek už je starý. Interní diskuse k němu byly uzavřeny.)

Žádné komentáře

Facebook diskuse
top