Štítky článku: •  

Silvestrovské slavení

Nějak mi uniká proč se mnoho lidí domnívá, že je nutno Silvestra a příchod Nového roku „oslavit“ mohutnou pijatikou. A o půlnoci si připít sektem, ač celý večer pili něco jiného. A ptám se, zda to je vůbec jen vítaná příležitost, nebo nutnost.

Stále více si všímám, jak lidé pijí alkohol, ale neumí to. Počínaje klinickými alkoholiky, přes kvartální alkoholiky, až po náhodné pijáky. Málokdo si ve správné chvíli dovede říci dost.

Ráno se pak budí s pocitem, že mají dvě hlavy: tu velikou uvnitř té malé, těžce zpytují svědomí co kde komu minulé noci prováděli, jakou hloupost někomu řekli a v lepším případě mají pocit, že by měli chodit kanály, aby je nikdo neviděl. A tisíce kováříčků bijí zevnitř do lebky…

Jako ve všem i zde platí: „dobrý sluha, ale zlý pán“.

Neříkám, že nebývaly doby, kdy jsem vypil skoro všechno, co teklo. Snad kromě asfaltu a necek. A v podstatě i kdykoliv a bez vědomí míry. Časem mě to hodně přešlo.

Z dob, kdy jsem byl ještě schopen to přehánět, si však uchovávám jeden recept na „vyprošťovák“, který fungoval. Nebyly to ani kyselé rybičky podle paní Barešové, ani pláňata naložená společně se zelím, ani kyselé okurky. To bezpečně ten překyselený žaludek ještě více zdevastuje. A hlavě nepomůže.

Když jsem se ráno vzbudil a cítil, že jsem to přehnal, pomohl spolehlivě následující recept:

Na pánvi se na sádle zpěnila cibulka, poměrně velká. Až zesklovatěla, přidal se česnek krájený na teninké plátky. Také poměrně hodně. Až mírně zavoněl (brzy), přidala se mletá pálivá paprika, nebo chilli. Jakmile se paprika v tuku rozběhla, přidalo se vepřové maso pokrájené na nudličky (v nouzi i vuřtík, když nebylo jiného, ale tehdy ještě byly vuřtíky z masa), sůl a pepř (pepře také dost). Celá směs se pěkně produsila do měkka a těsně před finále se přidal dobrý rajský protlak (ne kečup z jablek) a směs se provařila až tuk vystoupil. Hotové se podalo s čerstvým chlebem.

Předem říkám: nebyl to sprostý „kaťák“ s lečem. Bylo to hodně ostré a člověk se musil trochu donutit to sníst. Po jídle (které doplnilo ztracené minerální látky) dostal konzument nevšední žízeň.

Jádro úspěchu spočívalo v tom, že po jídle bylo nezbytné si dát jedno malé pivo, které stabilizovalo kocovinou rozkolísanou hladinu alkoholu v krvi, doplnilo vyčůrané ionty a uhasilo popálenou hubu. Ne dvě, nebo tři. Ani žádné. Přesně tu jednu třetinku, ačkoliv se člověk na alkohol nechtěl ani podívat, a utrum. Za hodinku Vám bylo skvěle, aniž byste se cpali „růžovým štěstím“, nebo tloukli hlavou do zdi.

Tak Vám všem přeji střízlivé přivítání Nového roku, a když už se Vám to vymkne z kontroly, zkuste ten můj „vyprošťovák“. Buďte zdrávi. A pěkný Nový rok!

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 1 870 × | Prestiž Q1: 6,89

+7 plus Známkuj článek minus –2

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, nebo mi bude zanášet diskusi nevyžádanou reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že i kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat, pokud neporušíte pravidla zmíněná výše. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Článek už je přlíliš starý. Diskuse k němu byly uzavřeny.

Dosud bez komentářů

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top