Štítky článku: •  

Havlův guláš

S exaltovanými nápady, co po zesnulém Václavu Havlovi pojmenovat, se roztrhl pytel. Mezi ty nesmysly lze zahrnout pojmenování letiště Praha, přejmenování Václaváku, přejmenování Kulaťáku, či Ferdinandovy třídy (a nakonec ještě nikým neuchopený geniální nápad: přejmenovat náš stát na HR, Havlovu Republiku). Nevadí mi, když si v cizině po něm spontánně pojmenují nějakou ulici. Vadí mi to naše vnitřní farizejství. Jsem si naprosto jist, že by VH o nic takového nestál.

S těmi názvy ulic je to složité. Jak už říkal Jára Cimrman, lecjaké věci je lépe přebírat a pojmenovávat po autorech už dávno bezpečně mrtvých. Už se nemohou bránit. Vím, že Paříž má letiště Charles de Gaulle a podobně má i Amerika letiště JFK, ale jsem přesvědčen, že se nemusíme opičit po všem.

Kdysi dávno, myslím že už je to nějakých pět let, otiskly Lidovky recept na nějakou variantu „burgundského guláše“ podle vařečky Václava Havla.

Myslím, že by VH nebylo proti mysli, kdyby se ten guláš napříště jmenoval Havlův guláš. On by to pokládal za recesi a jistou formu srandy.

Tak raději mějme Havlův guláš. Raději, než Havel Straße, či Vaklav Ejvl square, či Гавела аэропорта.

Havlův guláš

(dle dobového zdroje)

  • ¼ kg uzeného bůčku
  • 1 kg cibule
  • 1 kg hovězí kližky
  • červené víno na podlévání
  • krájená chlebová kůrka z 1 krajíce
  • 1 menší syrová brambora
  • 1 uzená klobáska
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 1 vyšlehaná šlehačka 33%

Ochucovací kašišvanda

  • olej
  • postrouhaná mrkev, petržel a celer
  • sůl
  • mletá sladká paprika (hodně)
  • pálivé papričky, nebo jiné ostré koření
  • čerstvě mletý pepř
  • drcený jalovec!
  • majorán
  • zelené bylinky (bouquet garni)
  • 1 pol. lžíce rybízového jamu
  • strouhaná citrónová kůra (hodně)
  • lžička kečupu (???)

Pracovní postup:

Uzený bůček pokrájíme na drobno a škvaříme jej v hrnci až do stavu, kdy se vyškvaří hodně sádla a maso se změní na světle hnědé škvarečky. V tom okamžiku přihodíme pokrájenou cibuli a restujeme, než sklovitě zezlátne.

Právě v tomto okamžiku přidáme pokrájené hovězí maso a necháme je ve výpeku zatáhnout. Pak podlijeme dobrým červeným vínem a dusíme (za dalšího podlévání), dokud není maso měkké, ale nemělo by se ještě rozpadat na vlákna. Obecně to trvá půl až jednu hodinu, podle masa, ale směs „táhneme“ co nejpomaleji.

Několik minut před tím, než je maso dostatečně měkké, zahustíme chlebovou kůrkou a strouhanou bramborou, přidáme pokrájenou klobásku a trochu hladké mouky.

Na velké pánvi můžeme souběžně připravovat ochucovací směs. Na rozpálený olej vhodíme kořenovou zeleninu a orestujeme do střední barvy, až pustí vůně a chutě. Přidáme kořenící přísady a za stálého míchání (několik minut) zpracováváme, dokud se chuti v oleji nerozpustí.

Obsah pánve se pak přilije do hrnce s masem a asi dvě minuty provaří za stálého míchání.

Pak odstavíme z ohně a za průběžného promíchávání vychladíme (kdybychom nemíchali, olej na povrchu způsobí, že guláš zkysne).

Do vychlazeného guláše vmícháme šlehačku a uložíme na sedmém schodě sklepa.

Druhý den ohříváme a podáváme s obvyklými přílohami.

Uvařte si Havlův guláš, dámy a pánové, a nemudrujte, zda neodstranit z Václaváku sochu sv. Václava, nebo z Hradu Svatovítský chrám. On by o to nestál.

Dobrou chuť.

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 4 286 × | Prestiž Q1: 16,80

+37 plus Známkuj článek minus –1

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, nebo mi bude zanášet diskusi nevyžádanou reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že i kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat, pokud neporušíte pravidla zmíněná výše. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Článek už je přlíliš starý. Diskuse k němu byly uzavřeny.

Dosud bez komentářů

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top