Štítky článku: •  

Tak ještě jednou houby

Když jsem byl ještě chlapcem, jezdili jsme s babičkou po návštěvách příbuzných – říkali jsme tomu rajzování. Babiččina sestra žila v Bratislavě. Už si nepamatuji, zda to byl její syn, či zeť, ale byl šéfkuchařem v jednom z největších bratislavských hotelů. Dokonce psal i učebnice pro obor kuchař.

bedla-vysoka.jpg (47,250 kiB)
Bedla vysoká

Nějak jsme se jednou usnesli, že si k večeři dáme bedly. Bedla jedlá (nebo menší Bedla červenající), obě lahodné, oříškové chuti. Nějak jsem počítal s tím, že se budeme pracně lopotit nějakým lesem a pak si večer namažeme chleba mastí (sádlem). Utrpěl jsem šok. Naskákali jsme do jeho Felicie (rok cca 1962), vyjeli kousek za Bratislavu a vlezli do lesa, kde na 1 m2 rostlo tak 10 – 15 bedel. To už jsem později v životě nikdy neviděl. Nejstarší s kloboukem až 30 cm širokým, pod nimi mladší plodnice a vespod ještě uzavřené klobouky těch nejmenších dětí.

Nasbírali jsme během 5 minut potřebné množství a jeli zpět.

Noha bedly je vláknitá a vesměs nestojí za nic. Vykroutit a zahodit. Zato klobouk se dá připravit velmi jednoduše:


Pečená bedla

1 porce: 4 rozvinuté klobouky bedel, sůl, pepř, (máslo)

Hlavičky bedel neloupeme. Položíme je vrchem dospod na horký tál (v nejhorším pánev), osolíme, opepříme z mlýnku, můžeme mezi žábry nasypat i malounko kmínu a pečeme, dokud se hlava nepoloží celá na plochu tálu a zcela nezměkne. Kdo je moc fajnový, může mezi lupeny dát drobítek másla.

Hotové klademe na krajíčky dobrého chleba a ihned podáváme. Podobně připravujeme i syrovinky.

Plněná bedla

1 porce: 4 uzavřené bedly, malá cibulka, kousek slaniny, sůl, pepř, kmín, 2 nožičky Olomouckých syrečků, petrželka

Malé, nerozvité klobouky zbavíme vykroucením třeně. Vzniklou dutinu můžeme naplnit různými nádivkami; od šunkové, až po sýrovou. Jedna z drsnějších variant je s Olomouckými tvarohy. Zdálo by se, že zcela zabijí původní chuť houby, ale není tomu tak.

mlynek.jpg (3,058 kiB)
Mlýnek na pepř

Slaninu zpěníme, přidáme drobně krájenou šalotku, vhodíme pokrájené syrečky a necháme je roztavit. Opepříme, okmínujeme čerstvě drceným kmínem, sekaná petrželka, solit nepříliš. Teplou směs nacpeme lžičkou do hlaviček hub, ty pak položíme na plech (pečící papír hodně usnadní práci) a krátce zapečeme v troubě.

Komu páchnou syrečky i za studena, natož zahřáté, může použít třeba masovou mletinu jako do paprik. Pravda, houbu je pak třeba v troubě držet, dokud není maso hotové, což může být i kolem ¾ hodiny. A chuť houby tím hodně utrpí.

Ale s bedlou můžeme kouzlit i jinak, třeba na víně.

Bedla na víně

½ kg bedel, 1 dl bílého vína, trocha oleje, 50 g anglické slaniny, šťáva z ½ citrónu, máslo, pepř, sůl

Klobouky bedly oloupeme a z obou stran prudce osmahneme na oleji. Pak je narovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Osolíme je a opepříme (nešetříme).

Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na zbylém oleji. Pak podlijeme vínem a provaříme. Dochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi 30 min. Jako příloha se hodí bílé pečivo.


No a komu samotné houby moc nevoní, tomu k disposici jiný recept, třeba z Itálie, ale také s houbami:

Kuře á la cacciatore (po myslivecku)

4 porce: 1 kuře, 100 g anglické slaniny, 1 paprika, 250 g malých rajčat, 250 g dobrých hub, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kaparů, 1 snítka tymiánu, olivový olej, listová petržel, 100 ml červeného vína, sůl, pepř z mlýnku

Kuře důkladně očistíme a naporcujeme. Papriku, houby a rajčata očistíme a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek nasekáme. Vše nakrájené smícháme v misce, přidáme kapary a snítku tymiánu.

Zapékací nádobu vytřeme olivovým olejem, vyložíme plátky anglické slaniny, přidáme nakořeněné porce kuřecího masa a na ně směs, kterou jsme si připravili. Podlijeme vínem, dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 45 minut.

Při podávání přidáme sekanou petrželovou nať. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše, nebo polenta.

Recept je opět z dílny šéfkuchaře Café Imperial, pana Michala Pšeničky.

No a pak, že je na světě hnusně!

Autor článku: | Vydáno: | Přečteno: 2 522 × | Prestiž Q1: 9,63

+12 plus Známkuj článek minus –0

Interní diskuse

Komentáře

Článek má 0 komentářů.

Pravidla pro diskutující

Přidáním komentáře souhlasíte s tím, že budete dodržovat základní pravidla slušné výměny názorů. Vítám jejich střet, ale snažte se je vždy vést v rámci kultivované debaty. Bude-li se někdo chovat jako sprostý nevychovanec, pokud bude urážet ostatní komentující, nebo mi bude zanášet diskusi nevyžádanou reklamou, takové příspěvky nekompromisně zablokuji. Na oplátku slibuji, že kontroverzní příspěvky nebudu editovat, ani mazat. Za deset porušení těchto pravidel budete z diskuse nekompromisně a navždy vyřazeni (včetně IP adresy). PeTaX

Článek už je přlíliš starý. Diskuse k němu byly uzavřeny.

Dosud bez komentářů

Svobodný svět

Jen svoboda jednotlivce vede ke svobodné společnosti

top